Laatste nieuws

Nieuw speelgoed

En er is weer nieuw speelgoed om te lenen. Op deze pagina kun je zien wat er allemaal nieuw is, want veel van dit speelgoed verdwijnt onmiddellijk naar de kinderen van onze leden! Dus word ook lid, dan ben jij wellicht de eerste die het nieuwe speelgoed lenen kan.

Speelgoedbeurs 2024 aankondiging

Op zaterdag 8 juni organiseert de speel-o-theek voor de 37e maal een speelgoedbeurs in de passage van Cpunt aan het Raadhuisplein.

De Blokkendoos krijgt regelmatig de vraag of het speelgoed waar de kinderen thuis niet meer mee spelen aan de stichting gedoneerd kan worden. Het speelgoed van de speel-o-theek wordt zeer intensief gebruikt door haar meer dan 400 leden, dit speelgoed wordt dan ook nieuw gekocht door de speelgoedcommissie. Maar om dat te kunnen doen, heeft de speel-o-theek geld nodig. Door het gedoneerde speelgoed te verkopen tijdens de jaarlijkse speelgoedbeurs, kan De Blokkendoos van de opbrengst weer nieuw speelgoed kopen.

Vanaf dinsdag 16 april kunnen mensen speelgoed doneren. Uiteraard moet het speelgoed nog heel zijn en schoon worden ingeleverd. Knuffels, DVDs, (grote) fietsen worden niet aangenomen, maar al het overige speelgoed is welkom. Uiterlijk woensdag 5 juni kan het speelgoed worden ingeleverd, daarna zorgen de vrijwilligers van de speel-o-theek ervoor dat het gedoneerde speelgoed klaargemaakt wordt voor de verkoop op zaterdag 8 juni.

Peuterfestival op 3 en 4 februari bij Cpunt

Het muizenhuis

Op 3 & 4 februari staat Cpunt in het teken van de jongste bezoeker.
Dit jaar is het thema: Thuis! Het programma is gevuld met leuke voorstellingen en workshops. Maar er is nog veel meer te doen. Je kleintje kan heerlijk spelen in de Prentenboekenstad, tekenen bij Het Kleurfeest of knutselen in de bibliotheek waar De Verteltante komt voorlezen. Benieuwd naar de workshops? Je kunt een kaartje kopen voor de voorstellingen ‘Het Muizenhuis’, ‘Mime Wave, Casier & Dies’, ‘Hap uit je bed’ en ‘Bing is jarig’ en de workshops. De voorstellingen en workshops zijn op verschillende tijdstippen te bezoeken die je kunt opzoeken op de website van Cpunt.

Tijdens dit festival zijn de vrijwilligers van de speel-o-theek aanwezig in de passage, zodat mensen die ons nog niet kennen, kunnen komen kennismaken. Op zaterdagochtend is de speel-o-theek open tussen 10.30-12.00 uur en kun je ook meteen speelgoed lenen. Buiten deze tijden kun je niet lenen, maar wel een rondleiding krijgen in de speel-o-theek en lid worden, zodat je op een later tijdstip speelgoed kunt lenen. Dus heb je familie, vrienden, buren of kennissen die het leuk vinden om rondgeleid te worden? Neem ze dan mee naar het peuterfestival en laat ze met ons kennismaken!

Jubilea vrijwilligers

Op de valreep van het nieuwe jaar, hebben we onze vrijwilligers nog in het welverdiende zonnetje gezet. Niet alleen hebben we vier nieuwe vrijwilligers mogen begroeten, ook drie van onze vrijwilligers vierden een jubileum dit jaar. Dus we willen deze dames extra bedanken: Kiros (15 jaar vrijwilliger), Ineke (25 jaar vrijwilliger en nu penningmeester) en last but not least Joke (40 jaar vrijwilliger en onze voorzitter).
Alle vrijwilligers werden uitgenodigd bij Boekhandel Stevens (mét koffie, thee en wat lekkers) en mochten daar een attentie in ontvangst nemen voor hun belangeloze inzet voor de speel-o-theek. We hopen dat ze nog vele jaren een fijne tijd hebben bij onze organisatie.

Nieuwe cadeaukaarten

Wist je al dat we ook cadeaukaarten hebben? En in deze tijd van cadeautjes, willen we een tip doorgeven aan de Sint én de Kerstman 😉. Je kon al een kraam-cadeaukaart kiezen, er zijn kaarten voor jongens, meisjes, tweeling, of (geheel neutraal) baby. De ontvanger van de kaart kan dan 20x komen lenen en op die manier kennismaken met de speel-o-theek. Het leengeld moet dan nog wel worden afgerekend, vertel dat er wel even bij als je het cadeau overhandigd.

Update huisvesting

Uiteraard hebben we onze leden als eerste geïnformeerd in de nieuwsbrief van oktober. Maar nu voor iedereen die de speel-o-theek een warm hart toedraagt: we mogen nog een jaar op onze locatie blijven! In ieder geval tot eind december 2024 en ook de subsidie van de Gemeente Haarlemmermeer die hiervoor erg belangrijk is, is voor deze periode goedgekeurd en toegekend. Een hele geruststelling voor ons bestuur, onze vrijwilligers en natuurlijk onze leden en hun kinderen. Onze zoektocht naar een goede alternatieve locatie blijft doorgaan, maar we kunnen weer even rustig ademhalen.

Rabobank ClubSupport uitslag

Onze speel-o-theek heeft het mooie bedrag van € 424,27 ontvangen, bestemd voor aanschaf van het duurzame klimmateriaal Pikler. We gaan nu een keuze maken uit het uitgebreide assortiment, hiernaast alvast een voorbeeld.

Jubileumfeest

Ons 40-jarig jubileum op zaterdag 23 september is een hele feestelijke dag geworden, met volop aandacht in de pers. De ochtend startte met het kinderfeest in Wijkcentrum het Kattegat. Heel fijn dat er zo’n groot aantal kinderen kon meedoen met ons feest! Gezien de drukke agenda’s waren niet alle opgegeven kinderen in staat om het feest met ons mee te vieren, maar de kinderen die erbij waren, deden volop mee! Door de enthousiaste entertainer Sven (van Het Sventheater en De Prijzenshow) gingen de kinderen dansen, springen en meezingen. Ook werden een aantal leuke prijzen uitgedeeld, en nadat alle kinderen genoten hadden van een ter plekke klaargemaakte pannenkoek gingen ze opgewekt naar huis met een heerlijke traktatie.

Interview MeerRadio

Op zondag 10 september sprak MeerRadio in het programma ZakenPlatform met onze voorzitter Joke. Er is uitgebreid aandacht besteed aan de huidge problematiek rondom de huisvesting van de speel-o-theek. Gelukkig kunnen we nog steeds nieuwe leden verwelkomen, maar de situatie wordt wel steeds nijpender. Luister naar de vragen hierover tijdens het interview en naar de oproep om hulp van De Blokkendoos.

Doneren aan de speel-o-theek

Wist je dat je ook kunt doneren? Als je lid bent, betaal je natuurlijk voor je abonnement en voor het speelgoed dat je leent. Maar misschien ken je mensen die de speel-o-theek een mooi initiatief vinden, maar zelf geen lid zijn of willen worden. Die kunnen onze vrijwilligersorganisatie steunen door geld te doneren. We hebben hiervoor een mogelijkheid op onze pagina ‘sponsoren, partners en doneren‘. Je ziet hier welke organisaties ons ondersteunen als sponsor, met wie we een partnerovereenkomst hebben, en hoe je kunt doneren. Je mag een specifiek doel kiezen, maar sowieso komt je geld goed terecht!

Rabo ClubSupport 2023

Iedereen verdient een club. Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpt Rabobank hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van hun resultaat terug aan de verenigingen. Daarnaast zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken.

Als Rabo-lid kun je ieder jaar stemmen op jouw drie favoriete clubs. Dit jaar kan dat van 4 t/m 26 september. Dat is goed voor jouw club & geweldig voor de samenleving.

Benieuwd welke clubs, verenigingen en stichtingen er dit jaar meedoen? Kijk dan op deze pagina en gebruik je stem.


Speelgoedbeurs 2023 – interview MeerRadio

Zoals beloofd, hierbij de link naar het leuke interview van MeerRadio dat tijdens de speelgoedbeurs is gehouden met onze voorzitter Joke.

Speelgoedbeurs 2023 – kort verslag

Heb je ook een kijkje genomen op onze speelgoedbeurs? En je slag kunnen slaan? Want er was weer ongelofelijk veel en leuk speelgoed te koop. Op onze Facebook pagina kon je al een indruk krijgen van de tafels in de hal van Cpunt, nét voordat de beurs opende. We hebben zeker zo’n honderd klanten aan onze tafels gehad, daar zijn we weer erg blij mee. En hoewel we niet heel veel speelgoed over hadden na sluitingstijd, hebben we toch de Speelgoedbank Haarlem nog met een aantal dozen blij kunnen maken. MeerRadio kwam langs voor een interview, dat zullen we binnenkort nog kunnen delen.

Goed nieuws!

Deze week ontvingen we positief nieuws over onze locatie. Dit jaar kunnen we in ieder geval in De Etalage van Cpunt blijven, waardoor er voorlopig niets verandert voor onze leden en onze bereikbaarheid. We blijven op zoek naar een andere locatie, maar hopen ook dat we eventueel in het Cpunt mogen blijven tot einde 2024 of zolang de werkzaamheden rondom het Raadhuisplein aan de gang zijn.

NLdoet 2023

Op 10 en 11 maart werd in heel Nederland NLdoet georganiseerd. Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet! Ook de speel-o-theek had zich aangemeld en gelukkig waren er voldoende geïnteresseerden om op vrijdag 10 maart te komen helpen.

6 leerlingen van het NOVA college Hoofddorp kwamen de handen uit de mouwen steken. Deze leerlingen hebben met veel plezier:
• alle fietsen en steppen schoongemaakt met een sopje.
• de stellingkast met B-speelgoed (buitenspeelgoed) schoongemaakt en netjes opnieuw ingericht.
• ook zijn de speelgoedmappen voorzien van een nieuwe buitenkant en ze zijn helemaal opgeschoond. In deze mappen kunnen de leden zien welk speelgoed er geleend kan worden. Veel speelgoed staat bij de leden thuis, dan is het handig als je weet wat er zoal meer te lenen valt.

De leerlingen waren zo enthousiast dat ze volgend jaar best weer willen komen. Met een kleine attentie van de vrijwilligerscentrale én een rode Blokkendoos tas vol met flyers zijn ze naar huis gegaan.

Hierbij wat foto’s van deze mooie ochtend:

mappen opschonen
tassen opbergen
even speelgoed testen

Interview NH Nieuws

Zoals iedereen die ons volgt weet, zijn het spannende tijden voor de speel-o-theek. Niet alleen onze vrijwilligersorganisatie, maar nog veel andere maatschappelijke instellingen in de Haarlemmermeer zijn geraakt door de voorgenomen bezuinigingen. NH Nieuws heeft hier aandacht aan besteed, er is onder meer een interview met onze voorzitter Joke en een aantal van onze leden. Benieuwd? Via deze link kun je het interview bekijken. We zullen onze leden meer informatie sturen via de nieuwsbrief die nog voor de kerstdagen verzonden wordt.

Speel je mee? Basisschoolkinderen leren over de speel-o-theek

Onlangs hebben onze vrijwilligers een groep van zo’n 60 kinderen van de Parnassia school uit Santpoort-Noord welkom mogen heten. Deze basisschool heeft een aantal weken gewerkt aan het thema ‘speel je mee’ met drie groepen (4, 4/5 en 5). Met de kinderen willen zij een speelotheek op school inrichten waar de kinderen spelletjes kunnen lenen. Bij ons kunnen de kinderen zien wat een speelotheek is en hoe dat in zijn werk gaat.

Ze hebben dit thema gekozen, omdat ze het samenwerken en samenspelen willen stimuleren. Ook komen hierbij onderwerpen als winnen en verliezen, spelregels etc. natuurlijk aan bod.
In deze tijd van het jaar krijgen de kinderen regelmatig cadeautjes en worden er veel nieuwe spelletjes gevraagd en gekregen. Om alle spelletjes netjes en compleet te houden, hebben de kinderen een speluitleen bedacht. Alle kinderen krijgen een pasje en kunnen dan een spelletje lenen en terugbrengen.

Tijdens het bezoek aan onze speelotheek willen de kinderen graag ‘in het echt’ zien welke spelletjes er zijn, maar ook wat je moet doen om een spel te lenen en weer terug te brengen.

Iedereen was heel erg onder de indruk van onze prachtige speelotheek. Met een button en een zonneklep zijn de kinderen blij naar huis gegaan.

Tobias en zijn prachtige knikkerbaan

We vinden het altijd fijn als de kinderen meekomen naar de speel-o-theek om zelf speelgoed uit te kiezen. En we hopen dan dat ze er veel plezier mee hebben natuurlijk. Dit keer hebben we niet alleen gehoord hoe enthousiast de kinderen met het speelgoed spelen, maar kregen we ook een filmpje van het eindresultaat van een prachtige knikkerbaan. Tobias leende twee verschillende soorten knikkerbaan en wist met een beetje hulp van zijn papa een heuse lanceer knikkerbaan te maken. Een combinatie van de Hubelino knikkerbaan en de technisch Duplo set met tandwielen. Wij weten wel wie de toekomstige kampioen van Marble Mania gaat worden. GO TOBIAS!

Beleidsplan 2018-2023

Met gepaste trots presenteert het bestuur van de speel-o-theek het beleidsplan voor de komende vijf jaar. Het plan kunt u hier nalezen (of via onze homepagina). Mocht u vragen hebben over het beleidsplan, dan kunt u een bericht sturen aan bestuur@speelotheekhoofddorp.nl of een reactie achterlaten op onze contactpagina.