Laatste nieuws

Interview MeerRadio

Op zondag 10 september sprak MeerRadio in het programma ZakenPlatform met onze voorzitter Joke. Er is uitgebreid aandacht besteed aan de huidge problematiek rondom de huisvesting van de speelotheek. Gelukkig kunnen we nog steeds nieuwe leden verwelkomen, maar de situatie wordt wel steeds nijpender. Luister naar de vragen hierover tijdens het interview en naar de oproep om hulp van De Blokkendoos.

Het is feest!

Deze maand is het feest bij de speelotheek, want op 23 september bestaan we maar liefst 40 jaar! Voor al onze jeugdige leden willen we een feestje organiseren. Dit kinderfeestje wordt gehouden op zaterdag 23 september tussen 10.00 en 12.00 uur bij wijkcentrum Het Kattegat. De leden kunnen hun kind(eren) aanmelden via een formulier bij de speelotheek of door een mail te sturen. Daarbij hebben we het lidnummer nodig en het aantal kinderen dat naar ons feest komt. Ook de jongsten kunnen meedoen, we gaan springen, dansen, handen klappen, oftewel feestvieren! Alle vrijwilligers zijn aanwezig en feesten gezellig met de kinderen mee. Dus wacht niet te lang en meld je aan uiterlijk 11 september. Dan zorgen wij dat er voldoende lekkers klaarstaat voor onze jonge leden.

Doneren aan de speelotheek

Wist je dat je ook kunt doneren? Als je lid bent, betaal je natuurlijk voor je abonnement en voor het speelgoed dat je leent. Maar misschien ken je mensen die de speelotheek een mooi initiatief vinden, maar zelf geen lid zijn of willen worden. Die kunnen onze vrijwilligersorganisatie steunen door geld te doneren. We hebben hiervoor een mogelijkheid op onze pagina ‘sponsoren, partners en doneren‘. Je ziet hier welke organisaties ons ondersteunen als sponsor, met wie we een partnerovereenkomst hebben, en hoe je kunt doneren. Je mag een specifiek doel kiezen, maar sowieso komt je geld goed terecht!

Rabo ClubSupport 2023

Iedereen verdient een club. Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpt Rabobank hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van hun resultaat terug aan de verenigingen. Daarnaast zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken.

Als Rabo-lid kun je ieder jaar stemmen op jouw drie favoriete clubs. Dit jaar kan dat van 4 t/m 26 september. Dat is goed voor jouw club & geweldig voor de samenleving.

Benieuwd welke clubs, verenigingen en stichtingen er dit jaar meedoen? Kijk dan op deze pagina en gebruik je stem.


Zomervakantie 2023 – gewijzigde openingstijden

Tijdens de schoolvakanties van de Regio Noord zijn we alleen op woensdagmiddag en zaterdagochtend geopend. Onze vrijwilligers zijn ook deels op vakantie en daarom kunnen we minder vaak open zijn. Onze leden zijn al op de hoogte via onze nieuwsbrief. 

For our English speaking audience:
During the school holidays in our region, we are open only on Wednesday afternoons and Saturday mornings. Most of our volunteers are also on holiday and therefore we can be open less often. Our members have been informed through our newsletter.

Speelgoedbeurs 2023 – interview MeerRadio

Zoals beloofd, hierbij de link naar het leuke interview van MeerRadio dat tijdens de speelgoedbeurs is gehouden met onze voorzitter Joke.

Speelgoedbeurs 2023 – kort verslag

Heb je ook een kijkje genomen op onze speelgoedbeurs? En je slag kunnen slaan? Want er was weer ongelofelijk veel en leuk speelgoed te koop. Op onze Facebook pagina kon je al een indruk krijgen van de tafels in de hal van C., nét voordat de beurs opende. We hebben zeker zo’n honderd klanten aan onze tafels gehad, daar zijn we weer erg blij mee. En hoewel we niet heel veel speelgoed over hadden na sluitingstijd, hebben we toch de Speelgoedbank Haarlem nog met een aantal dozen blij kunnen maken. MeerRadio kwam langs voor een interview, dat zullen we binnenkort nog kunnen delen.

Goed nieuws!

Deze week ontvingen we positief nieuws over onze locatie. Dit jaar kunnen we in ieder geval in De Etalage van C. blijven, waardoor er voorlopig niets verandert voor onze leden en onze bereikbaarheid. We blijven op zoek naar een andere locatie, maar hopen ook dat we eventueel in het C. mogen blijven tot einde 2024 of zolang de werkzaamheden rondom het Raadhuisplein aan de gang zijn.

Speelgoedbeurs 2023 aankondiging

Op zaterdag 3 juni organiseert de speel-o-theek voor de 36e maal een speelgoedbeurs in de passage van C. aan het Raadhuisplein.

De Blokkendoos krijgt regelmatig de vraag of het speelgoed waar de kinderen thuis niet meer mee spelen aan de stichting gedoneerd kan worden. Het speelgoed van de speel-o-theek wordt zeer intensief gebruikt door haar meer dan 400 leden, dit speelgoed wordt dan ook nieuw gekocht door de speelgoedcommissie. Maar om dat te kunnen doen, heeft de speel-o-theek geld nodig. Door het gedoneerde speelgoed te verkopen tijdens de jaarlijkse speelgoedbeurs, kan De Blokkendoos van de opbrengst weer nieuw speelgoed kopen.

Vanaf dinsdag 18 april kunnen mensen speelgoed doneren. Uiteraard moet het speelgoed nog heel zijn en schoon worden ingeleverd. Knuffels, DVDs, (grote) fietsen worden niet aangenomen, maar al het overige speelgoed is welkom. Uiterlijk woensdag 31 mei kan het speelgoed worden ingeleverd, daarna zorgen de vrijwilligers van de speel-o-theek ervoor dat het gedoneerde speelgoed klaargemaakt wordt voor de verkoop op zaterdag 3 juni.

NLdoet 2023

Op 10 en 11 maart werd in heel Nederland NLdoet georganiseerd. Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet! Ook de speelotheek had zich aangemeld en gelukkig waren er voldoende geïnteresseerden om op vrijdag 10 maart te komen helpen.

6 leerlingen van het NOVA college Hoofddorp kwamen de handen uit de mouwen steken. Deze leerlingen hebben met veel plezier:
• alle fietsen en steppen schoongemaakt met een sopje.
• de stellingkast met B-speelgoed (buitenspeelgoed) schoongemaakt en netjes opnieuw ingericht.
• ook zijn de speelgoedmappen voorzien van een nieuwe buitenkant en ze zijn helemaal opgeschoond. In deze mappen kunnen de leden zien welk speelgoed er geleend kan worden. Veel speelgoed staat bij de leden thuis, dan is het handig als je weet wat er zoal meer te lenen valt.

De leerlingen waren zo enthousiast dat ze volgend jaar best weer willen komen. Met een kleine attentie van de vrijwilligerscentrale én een rode Blokkendoos tas vol met flyers zijn ze naar huis gegaan.

Hierbij wat foto’s van deze mooie ochtend:

mappen opschonen
tassen opbergen
even speelgoed testen

Interview NH Nieuws

Zoals iedereen die ons volgt weet, zijn het spannende tijden voor de speel-o-theek. Niet alleen onze vrijwilligersorganisatie, maar nog veel andere maatschappelijke instellingen in de Haarlemmermeer zijn geraakt door de voorgenomen bezuinigingen. NH Nieuws heeft hier aandacht aan besteed, er is onder meer een interview met onze voorzitter Joke en een aantal van onze leden. Benieuwd? Via deze link kun je het interview bekijken. We zullen onze leden meer informatie sturen via de nieuwsbrief die nog voor de kerstdagen verzonden wordt.

Speel je mee? Basisschoolkinderen leren over de speel-o-theek

Onlangs hebben onze vrijwilligers een groep van zo’n 60 kinderen van de Parnassia school uit Santpoort-Noord welkom mogen heten. Deze basisschool heeft een aantal weken gewerkt aan het thema ‘speel je mee’ met drie groepen (4, 4/5 en 5). Met de kinderen willen zij een speelotheek op school inrichten waar de kinderen spelletjes kunnen lenen. Bij ons kunnen de kinderen zien wat een speelotheek is en hoe dat in zijn werk gaat.

Ze hebben dit thema gekozen, omdat ze het samenwerken en samenspelen willen stimuleren. Ook komen hierbij onderwerpen als winnen en verliezen, spelregels etc. natuurlijk aan bod.
In deze tijd van het jaar krijgen de kinderen regelmatig cadeautjes en worden er veel nieuwe spelletjes gevraagd en gekregen. Om alle spelletjes netjes en compleet te houden, hebben de kinderen een speluitleen bedacht. Alle kinderen krijgen een pasje en kunnen dan een spelletje lenen en terugbrengen.

Tijdens het bezoek aan onze speelotheek willen de kinderen graag ‘in het echt’ zien welke spelletjes er zijn, maar ook wat je moet doen om een spel te lenen en weer terug te brengen.

Iedereen was heel erg onder de indruk van onze prachtige speelotheek. Met een button en een zonneklep zijn de kinderen blij naar huis gegaan.

Nieuwsgierig naar onze nieuwe speelgoed?

Er is weer nieuw speelgoed gekocht, gecodeerd en klaargemaakt voor de uitleen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘nieuw in de uitleen‘ of houd onze Facebook pagina in de gaten. Daar vertellen we wat meer over al het moois dat weer geleend kan worden.

Tobias en zijn prachtige knikkerbaan

We vinden het altijd fijn als de kinderen meekomen naar de speelotheek om zelf speelgoed uit te kiezen. En we hopen dan dat ze er veel plezier mee hebben natuurlijk. Dit keer hebben we niet alleen gehoord hoe enthousiast de kinderen met het speelgoed spelen, maar kregen we ook een filmpje van het eindresultaat van een prachtige knikkerbaan. Tobias leende twee verschillende soorten knikkerbaan en wist met een beetje hulp van zijn papa een heuse lanceer knikkerbaan te maken. Een combinatie van de Hubelino knikkerbaan en de technisch Duplo set met tandwielen. Wij weten wel wie de toekomstige kampioen van Marble Mania gaat worden. GO TOBIAS!

Koninklijke onderscheiding (lintje) voor speelotheek medewerker

Op 26 april, de dag voor Koningsdag, worden in heel Nederland de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Dit jaar (2022) werd een van onze vrijwilligers, Jacqueline, op haar werk bij Clarity in Hoofddorp verrast met een lintje, oftewel ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is al 17 jaar vrijwilliger bij de speelotheek, gestart in 2005 toen haar jongste dochter naar de basisschool ging. Aangezien ze al lid was, was ze bekend met de speelotheek, toen nog gevestigd boven de V&D/bibliotheek aan het Dik Tromplein. Jacqueline houdt zich bezig met de uitleen, het klussen, de speelgoedbeurs, maar heeft zich vooral bewezen als ICT’er, website- en social media beheerder en houdt sinds een aantal jaren de ledenadministratie bij. Kortom, een spin in het web die deze onderscheiding zeer verdient!

Donatie Meerlandenfonds

Ook nog leuk nieuws, extra welkom in deze tijd. Van het Meerlandenfonds ontvingen we een cheque van maar liefst €430,00! Er waren maar liefst 232 aanvragen, daarvan zijn er 116 toegekend. En wij zijn er één van. Dit is uiteraard zeer fijn, zo kunnen we weer investeren in ons speelgoed in het nieuwe jaar.

Normaal gesproken is de uitreiking door het Meerlandenfonds een feestelijke bijeenkomst. Om er toch een feestelijk tintje aan te geven, is de online uitreiking opgenomen en kun je via deze link zien welke organisaties een donatie mochten ontvangen. Algemeen directeur van Meerlanden en secretaris van het Meerlandenfonds, Angeline Kierkels, vertelt welke welke organisaties zijn geselecteerd en Wethouder Marjolein Steffens reikt de cheques (online) uit en geeft daarbij uitleg waar de organisatie deze donatie aan te danken heeft. Belangrijk is dat die organisaties zijn geselecteerd die zich inzetten om vereenzaming in de maatschappij tegen te gaan, om ervoor te zorgen dat verbinding in stand blijft in deze moeilijke tijd.

Lezersnieuws

Altijd prettig als we gezien worden. Zo kun je in het Haarlems Dagblad van 2 december lezen dat een abonnement op de speel-o-theek ook een leuk cadeau van Sint of voor Kerst kan zijn. En precies om de redenen die de ingezonden brievenschrijver benoemt. Dit kunnen wij alleen maar toejuichen, onze speel-o-theek heeft uiteraard ook cadeaukaarten te koop. Dus kom langs, dat kan nog net deze zaterdag voor Sinterklaas! We zijn van 10.30-12.00 uur open. 

Bezuinigingen van de baan?

Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober kregen we de mogelijkheid om de raad toe te spreken over de gevolgen van de mogelijke wijzigingen in het subsidiebeleid van de gemeente Haarlemmermeer. In de media is hier al veel aandacht voor geweest. Wij willen natuurlijk de mening van de speelotheek laten horen en waarom wij onderdeel zijn van het maatschappelijk belang van de gemeente. Het bestuur heeft daar een vlammend betoog voor opgesteld wat onze vicevoorzitter Baudien met veel kracht en emotie heeft verteld aan de voltallige raad (petje af voor Baudien!). Uiteraard was een groot deel van onze vrijwilligers aanwezig om haar daarbij te ondersteunen. Voor 2022 zijn de bezuinigingen teruggedraaid, maar voor de daaropvolgende jaren is dit nog onzeker. Dus we blijven deze discussie op de voet volgen om het voortbestaan van de speelotheek te kunnen verdedigen! 

Erespeld Gemeente Haarlemmermeer

Op vrijdag 22 november 2019 werd onze vrijwilligster Carla door burgemeester Marianne Schuurmans verrast met een onderscheiding van de Gemeente Haarlemmermeer. Carla is al 20 jaar actief bij onze speel-o-theek, zij startte, net als meer van onze vrijwilligsters, als lid voor haar twee zonen. In de loop van de tijd werd ze vrijwilligster, ze zet zich de laatste jaren met name in om onze leden te helpen herinneren aan de terugbreng datum. Ze belt, mailt en gaat desnoods even langs om het speelgoed weer terug te krijgen. Carla is ook lid van het bestuur en is wat ons betreft zeer terecht onderscheiden en nu ook lid van de ‘erespeld-club’ van onze speel-o-theek.

Beleidsplan 2018-2023

Met gepaste trots presenteert het bestuur van de speel-o-theek het beleidsplan voor de komende vijf jaar. Het plan kunt u hier nalezen (of via onze homepagina). Mocht u vragen hebben over het beleidsplan, dan kunt u een bericht sturen aan bestuur@speelotheekhoofddorp.nl of een reactie achterlaten op onze contactpagina.