Laatste nieuws

NLdoet 2023

Op 10 en 11 maart werd in heel Nederland NLdoet georganiseerd. Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet! Ook de speelotheek had zich aangemeld en gelukkig waren er voldoende geïnteresseerden om op vrijdag 10 maart te komen helpen.

6 leerlingen van het NOVA college Hoofddorp kwamen de handen uit de mouwen steken. Deze leerlingen hebben met veel plezier:
• alle fietsen en steppen schoongemaakt met een sopje.
• de stellingkast met B-speelgoed (buitenspeelgoed) schoongemaakt en netjes opnieuw ingericht.
• ook zijn de speelgoedmappen voorzien van een nieuwe buitenkant en ze zijn helemaal opgeschoond. In deze mappen kunnen de leden zien welk speelgoed er geleend kan worden. Veel speelgoed staat bij de leden thuis, dan is het handig als je weet wat er zoal meer te lenen valt.

De leerlingen waren zo enthousiast dat ze volgend jaar best weer willen komen. Met een kleine attentie van de vrijwilligerscentrale én een rode Blokkendoos tas vol met flyers zijn ze naar huis gegaan.

Hierbij wat foto’s van deze mooie ochtend:

mappen opschonen
tassen opbergen
even speelgoed testen

Speelgoedbeurs 2023

Binnenkort volgt hier nieuws over de speelgoedbeurs van dit jaar. Dus bewaar je speelgoed nog even voor ons?

Interview NH Nieuws

Zoals iedereen die ons volgt weet, zijn het spannende tijden voor de speel-o-theek. Niet alleen onze vrijwilligersorganisatie, maar nog veel andere maatschappelijke instellingen in de Haarlemmermeer zijn geraakt door de voorgenomen bezuinigingen. NH Nieuws heeft hier aandacht aan besteed, er is onder meer een interview met onze voorzitter Joke en een aantal van onze leden. Benieuwd? Via deze link kun je het interview bekijken. We zullen onze leden meer informatie sturen via de nieuwsbrief die nog voor de kerstdagen verzonden wordt.


Speel je mee? Basisschoolkinderen leren over de speel-o-theek

Onlangs hebben onze vrijwilligers een groep van zo’n 60 kinderen van de Parnassia school uit Santpoort-Noord welkom mogen heten. Deze basisschool heeft een aantal weken gewerkt aan het thema ‘speel je mee’ met drie groepen (4, 4/5 en 5). Met de kinderen willen zij een speelotheek op school inrichten waar de kinderen spelletjes kunnen lenen. Bij ons kunnen de kinderen zien wat een speelotheek is en hoe dat in zijn werk gaat.

Ze hebben dit thema gekozen, omdat ze het samenwerken en samenspelen willen stimuleren. Ook komen hierbij onderwerpen als winnen en verliezen, spelregels etc. natuurlijk aan bod.
In deze tijd van het jaar krijgen de kinderen regelmatig cadeautjes en worden er veel nieuwe spelletjes gevraagd en gekregen. Om alle spelletjes netjes en compleet te houden, hebben de kinderen een speluitleen bedacht. Alle kinderen krijgen een pasje en kunnen dan een spelletje lenen en terugbrengen.

Tijdens het bezoek aan onze speelotheek willen de kinderen graag ‘in het echt’ zien welke spelletjes er zijn, maar ook wat je moet doen om een spel te lenen en weer terug te brengen.

Iedereen was heel erg onder de indruk van onze prachtige speelotheek. Met een button en een zonneklep zijn de kinderen blij naar huis gegaan.

Nieuwsgierig naar onze nieuwe speelgoed?

Er is weer nieuw speelgoed gekocht, gecodeerd en klaargemaakt voor de uitleen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘nieuw in de uitleen‘ of houd onze Facebook pagina in de gaten. Daar vertellen we wat meer over al het moois dat weer geleend kan worden.

Open huis tijdens peuterfestival

Op 3 en 4 september hebben we een open huis gehouden. Twee dagen lang staat het hele Cultuurgebouw in het teken van de allerkleinste bezoekers. Naast de voorstellingen zijn er allerlei activiteiten. Bij Pier K kun je meedoen aan workshops voor ouder en kind, in de bibliotheek zijn er voorleesactiviteiten. En bij de speelotheek kun je zien welk speelgoed je zou kunnen lenen. Deze twee dagen kun je alles even bekijken en proberen, terwijl je ouders/begeleiders te horen krijgen hoe jullie lid kunnen worden. Ook zoeken we vrijwilligers, want op deze dagen doen we weer een beroep op onze vrijwilligers die voorlichting geven en folders uitdelen. En daar kunnen we wel extra hulp bij gebruiken!

Gesloten op maandagavond 29 augustus!

Ondanks dat de basisscholen weer begonnen zijn vandaag, blijkt het Cultuurgebouw nog niet in de avonduren open te zijn. We zijn hier zojuist achter gekomen, onze vrijwilligers van dienst zijn weer naar huis gegaan. Er werd vanavond geen speelgoed terug verwacht, maar mocht je voor een gesloten deur hebben gestaan toen je wilde komen lenen, onze excuses daarvoor. We zullen volgende zomer extra controleren op welke dag we weer open kunnen voor de uitleen.

Rabobank ClubSupport 2022

Rabobank wil verenigingen en stichtingen sterker en toekomstbestendig maken. Bij de inschrijving voor Rabo ClubSupport geven organisaties aan waaraan ze de financiële steun besteden, bijvoorbeeld voor de werving van extra vrijwilligers, of voor een evenement. De maatschappelijke bestedingsdoelen zijn goed voor de organisatie & goed voor de buurt. De speel-o-theek heeft zich ingeschreven en begin september konden Rabobank leden op ons stemmen. Dit heeft een prachtig bedrag opgeleverd van €301,62. Dit keer wordt deze donatie ingezet voor het 40-jarig bestaan van onze speel-o-theek, dat we in september van 2023 hopen te kunnen vieren.

Tobias en zijn prachtige knikkerbaan

We vinden het altijd fijn als de kinderen meekomen naar de speelotheek om zelf speelgoed uit te kiezen. En we hopen dan dat ze er veel plezier mee hebben natuurlijk. Dit keer hebben we niet alleen gehoord hoe enthousiast de kinderen met het speelgoed spelen, maar kregen we ook een filmpje van het eindresultaat van een prachtige knikkerbaan. Tobias leende twee verschillende soorten knikkerbaan en wist met een beetje hulp van zijn papa een heuse lanceer knikkerbaan te maken. Een combinatie van de Hubelino knikkerbaan en de technisch Duplo set met tandwielen. Wij weten wel wie de toekomstige kampioen van Marble Mania gaat worden. GO TOBIAS!

Koninklijke onderscheiding (lintje) voor speelotheek medewerker

Op 26 april, de dag voor Koningsdag, worden in heel Nederland de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Dit jaar (2022) werd een van onze vrijwilligers, Jacqueline, op haar werk bij Clarity in Hoofddorp verrast met een lintje, oftewel ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is al 17 jaar vrijwilliger bij de speelotheek, gestart in 2005 toen haar jongste dochter naar de basisschool ging. Aangezien ze al lid was, was ze bekend met de speelotheek, toen nog gevestigd boven de V&D/bibliotheek aan het Dik Tromplein. Jacqueline houdt zich bezig met de uitleen, het klussen, de speelgoedbeurs, maar heeft zich vooral bewezen als ICT’er, website- en social media beheerder en houdt sinds een aantal jaren de ledenadministratie bij. Kortom, een spin in het web die deze onderscheiding zeer verdient!

Nu drie vrijwilligers die Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn, v.l.n.r. Joke, Jacqueline, BaudienEen aantal van de vrijwilligers kwamen deze heugelijke gebeurtenis uiteraard mee vieren

35e speelgoedbeurs op zaterdag 14 mei 2022

We gaan weer een speelgoedbeurs organiseren!
Vanaf dinsdagochtend 19 april kan er speelgoed ingeleverd worden tijdens onze reguliere openingstijden. Het aangeboden speelgoed moet uiteraard heel, schoon en compleet zijn. Puzzels van meer dan 250 stukjes worden niet ingenomen.

Van de opbrengst wordt nieuw speelgoed gekocht voor de speel-o-theek. We hopen dan ook dat de inbreng weer groot zal zijn en dat er voor alle leeftijden speelgoed aangeboden wordt. Knuffels en het speelgoed dat overblijft, gaan naar een nog nader te bepalen goed doel.

Op zaterdag 14 mei wordt het speelgoed verkocht in passage van het Cultuurgebouw van 09.30 – 14.00 uur. De speel-o-theek is op 14 mei gesloten en er kan geen speelgoed geleend of teruggebracht worden.

Heb je toch nog een vraag over de speelgoedbeurs? Mail dan naar
info@speelotheekhoofddorp.nl of vul het contactformulier in op onze website.

Een flyer met alle informatie over de datum van de speelgoedbeurs en de tijden waarop speelgoed ingeleverd kan worden, ligt in de speel-o-theek. Neem deze gerust mee om uit te delen, op de basisschool te laten zien, of om gewoon als geheugensteuntje bij de hand te hebben. Graag tot ziens op onze 35e speelgoedbeurs!

NL Doet 2022

Op vrijdag 11 maart was het tijd voor de jaarlijkse NLDoet actie. Ook de speelotheek was aangemeld en gelukkig kregen we weer hulp. Praktijkschool De Linie uit Hoofddorp had 4 leerlingen aangemeld om te komen helpen. Onder begeleiding van hun mentor hebben ze de kasten en veel van het speelgoed schoongemaakt en weer op orde gebracht. Met veel plezier gingen ze aan de slag en waren zo enthousiast dat ze volgend jaar weer willen komen helpen! Dit keer was het te koud om het buitenspeelgoed (fietsen, karretjes) in het sop te zetten, mogelijk gaat dat volgend jaar wel lukken.

Andere jonge vrijwilligers van de school hadden appeltaart gemaakt en ook bakker Gerard had appelrondjes geleverd om uit te delen. 

Hartverwarmend om te zien hoe deze jonge mensen zich willen inzetten voor onze vrijwilligersorganisatie. Heel hartelijk bedankt en hopelijk tot volgend jaar. 

Donatie Meerlandenfonds

Ook nog leuk nieuws, extra welkom in deze tijd. Van het Meerlandenfonds ontvingen we een cheque van maar liefst €430,00! Er waren maar liefst 232 aanvragen, daarvan zijn er 116 toegekend. En wij zijn er één van. Dit is uiteraard zeer fijn, zo kunnen we weer investeren in ons speelgoed in het nieuwe jaar.

Normaal gesproken is de uitreiking door het Meerlandenfonds een feestelijke bijeenkomst. Om er toch een feestelijk tintje aan te geven, is de online uitreiking opgenomen en kun je via deze link zien welke organisaties een donatie mochten ontvangen. Algemeen directeur van Meerlanden en secretaris van het Meerlandenfonds, Angeline Kierkels, vertelt welke welke organisaties zijn geselecteerd en Wethouder Marjolein Steffens reikt de cheques (online) uit en geeft daarbij uitleg waar de organisatie deze donatie aan te danken heeft. Belangrijk is dat die organisaties zijn geselecteerd die zich inzetten om vereenzaming in de maatschappij tegen te gaan, om ervoor te zorgen dat verbinding in stand blijft in deze moeilijke tijd.

Lezersnieuws

Altijd prettig als we gezien worden. Zo kun je in het Haarlems Dagblad van 2 december lezen dat een abonnement op de speel-o-theek ook een leuk cadeau van Sint of voor Kerst kan zijn. En precies om de redenen die de ingezonden brievenschrijver benoemt. Dit kunnen wij alleen maar toejuichen, onze speel-o-theek heeft uiteraard ook cadeaukaarten te koop. Dus kom langs, dat kan nog net deze zaterdag voor Sinterklaas! We zijn van 10.30-12.00 uur open. 

Bezuinigingen van de baan?

Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober kregen we de mogelijkheid om de raad toe te spreken over de gevolgen van de mogelijke wijzigingen in het subsidiebeleid van de gemeente Haarlemmermeer. In de media is hier al veel aandacht voor geweest. Wij willen natuurlijk de mening van de speelotheek laten horen en waarom wij onderdeel zijn van het maatschappelijk belang van de gemeente. Het bestuur heeft daar een vlammend betoog voor opgesteld wat onze vicevoorzitter Baudien met veel kracht en emotie heeft verteld aan de voltallige raad (petje af voor Baudien!). Uiteraard was een groot deel van onze vrijwilligers aanwezig om haar daarbij te ondersteunen. Voor 2022 zijn de bezuinigingen teruggedraaid, maar voor de daaropvolgende jaren is dit nog onzeker. Dus we blijven deze discussie op de voet volgen om het voortbestaan van de speelotheek te kunnen verdedigen! 

Rabobank ClubSupport actie 2021

Een deel van de winst van de Rabobank wordt geïnvesteerd in verenigingen en stichtingen. Ook dit jaar mochten we deelnemen aan de Rabobank ClubSupport actie. Hiermee zamelen we geld in voor de aanschaf van speelgoed voor onze leden. In deze tijd van bezuiniging konden we je stem dus goed gebruiken!

Dit heeft meer dan vierhonderd euro opgeleverd. Hartelijk dank aan alle stemmers, mede namens onze penningmeester Ineke (en onze leden natuurlijk). 

Burendag op zaterdag 25 september 2021

Burendag is de dag waarop buren jaarlijks gezellig samenkomen. Dit jaar is de behoefte aan samen zijn met elkaar nog groter dan voorheen. Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. Daarom schenken ook wij een kop koffie voor onze buren. Tussen 10 en 13 uur kan iedereen die wil kennismaken met de speelotheek bij ons langskomen.

 

Goed nieuws van de gemeente

We hebben bericht ontvangen van de gemeente Haarlemmermeer dat de subsidie die aan de speelotheek is verleend over het jaar 2020 voldoet aan de prestatie-eis. Dit betekent dat wij de ontvangen subsidie op een juiste manier hebben besteed aan activiteiten en het doel waarvoor deze is verleend. De stukken die door ons zijn opgesteld voldoen aan alle eisen. We worden niet gekort en we hoeven niets terug te geven, ondanks onze sluiting door corona en het daardoor ontstane negatieve saldo. Wij zijn daar heel blij mee en bedanken de vrijwilligers die het afgelopen jaar hard gewerkt hebben om de speelotheek zo goed en zo kwaad als het ging te laten draaien!

Paasactie Rotaract/Stichting Leergeld

Pasen is in aantocht en de paaseitjes liggen alweer volop in de supermarkt. Rotaract Haarlemmermeer, de jongerentak van de Rotary, heeft dit jaar Stichting Leergeld Haarlemmermeer uitgekozen als goed doel voor de jaarlijks terugkerende paaseitjes actie. Wij dragen de Stichting Leergeld een warm hart toe, willen daarom graag meedoen aan het promoten van de actie. Meer informatie hierover is te vinden op volgende pagina van de website van Rotaract https://rotaracthaarlemmermeer.nl/paaseitjes-verkoop/. Meer informatie over Stichting Leergeld Haarlemmermeer is te vinden op: https://meerleergeld.nl/.

Erespeld Gemeente Haarlemmermeer

Op vrijdag 22 november 2019 werd onze vrijwilligster Carla door burgemeester Marianne Schuurmans verrast met een onderscheiding van de Gemeente Haarlemmermeer. Carla is al 20 jaar actief bij onze speel-o-theek, zij startte, net als meer van onze vrijwilligsters, als lid voor haar twee zonen. In de loop van de tijd werd ze vrijwilligster, ze zet zich de laatste jaren met name in om onze leden te helpen herinneren aan de terugbreng datum. Ze belt, mailt en gaat desnoods even langs om het speelgoed weer terug te krijgen. Carla is ook lid van het bestuur en is wat ons betreft zeer terecht onderscheiden en nu ook lid van de ‘erespeld-club’ van onze speel-o-theek.

Beleidsplan 2018-2023

Met gepaste trots presenteert het bestuur van de speel-o-theek het beleidsplan voor de komende vijf jaar. Het plan kunt u hier nalezen (of via onze homepagina). Mocht u vragen hebben over het beleidsplan, dan kunt u een bericht sturen aan bestuur@speelotheekhoofddorp.nl of een reactie achterlaten op onze contactpagina.